STS Sınavı Nedir, Kimler STS Sınavına Girebilir?

Bu yazımızda, adı kısaca STS olarak kullanılagelen, Yurtdışı Yükseköğretim Diploması Denkliği İçin Tıp Doktorluğu Alanında Seviye Tespit Sınavı adıyla ÖSYM tarafından yılda iki kez uygulanan bir sınav olan STS Tıp hakkında bilgiler vereceğiz. Genel çerçeveler dâhilinde ele alacağımız bu sınava dair STS Sınavı Nedir ve Kimler STS Sınavına Girebilir? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız. Şimdi vakit kaybetmeden STS hakkında bilgiler vermeye başlayalım.

STS Sınavı (STS Tıp Doktorluğu) Nedir?

Tıp eğitimini yurtdışında tamamlamış hekimlerin, görevlerini Türkiye’de icra etmeleri adına ÖSYM, yılda iki kez Tıp Doktorluğu Alanında Seviye Tespit Sınavı ( STS Sınavı ) düzenlemektedir. Yükseköğretim Kurulu’nun ilgili yönetmeliği kapsamında adayların denklik başvurusunda bulunmaları için bu sınava girmeleri zorunludur. Denklik başvurusu için ilgili sınavda başarılı olmuş adayların işlemlerine başlanabileceği için, bu sınavı geçemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır. Bu sebeple de STS Sınavı Türkiye’de mesleklerini sürdürmek isteyen adaylar için oldukça önemli bir sınavdır.

STS Sınavı, yılda iki kere, çift oturumlar şeklinde gerçekleşmekte ve Ankara’da yapılmaktadır. Öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum şeklinde düzenlenen bu sınavda, sabah oturumunda (1. Aşama) 120 soru sorulmakta, ilgili soruların adaylarca 150 dakikada cevaplaması beklenmektedir. Öğleden sonraki oturumda (2. Aşama) ise adaylardan yine 120 soruya 150 dakikada cevap vermesi beklenmektedir. Çoktan seçmeli test şeklinde düzenlenen bu sınavda adayların başarılı sayılması için her bir oturumda 100 üzerinden 40 puan almaları gerekmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar adına YÖK Başkanlığınca denklik belgesi düzenleme işlemi başlatılır. Denklik belgesi ile ilgili tüm süreci bloğumuzdaki STS’de Yurtdışı Denklik Belgesi Nasıl Alınır? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

yurt dışı denklik belgesi nasıl alınır, diş hekimliği denkliği nasıl alınır, tıp denkliği nasıl alınır

Kimler STS Sınavına Girebilmektedir?

Eğitimlerini yurtiçinde yapmamış ya da çeşitli sebeplerle yurtdışında eğitim almayı tercih etmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, hekimlik mesleğini Türkiye’de yapmak için Yüksek Öğretim Kurulunca belirlenmiş kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Yurtdışındaki tıp fakültelerinden mezun olan adayların yeterliliğini gösteren bir sınav olması itibariyle STS Sınavı adaylardan aldıkları eğitimlerin Türkiye’deki tıp fakültelerinde okutulan dersler ve müfredatla uyumlu olup olmadığının test edilmesine imkân tanımaktadır.

ÖSYM kılavuzunda da belirtildiği üzere STS Sınavı için yurt dışında Tıp Doktorluğu alanından eğitimlerini tamamlayarak diploma denklik işlemlerinin yapılması talebi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuran ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından sınava girmelerine karar verilen adaylar sınava başvurabilir. Dolayısıyla bu sınav yalnızca bu kriteri tutturan adayların girebildikleri bir sınavdır.

STS Sınavına En Kolay Nasıl Hazırlanabilirim?

Yurtdışındaki hekimlerin görevlerini Türkiye’de icra etmelerine olanak sağlayan STS Tıp Doktorluğu, tıpkı TUS gibi hazırlanılması belli bir çaba isteyen bir sınavdır. Özellikle de aktif bir hekimlik faaliyeti içerisinde olanların bu gibi sınavlara hazırlanmaları çok daha zordur. Yoğun mesai koşulları altında ayrıca bir kursa gitmenin zamansal ve mekânsal boyutu da düşünülürse hazırlık süreci aday için daha da zorlaşmaktadır. Oysa en ideal hazırlanma biçimi, hekimlik faaliyeti içerisinde daha esnek, kolay erişilebilir ve sürdürülebilir bir zeminde olmalıdır. e-ogrenim.com’un Online STS Tıp Doktorluğu Kursu bu noktada adaylara STS’yi kazanmak için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Türkiye’nin en iyi uzman hekimleri, 7/24 eğitim ve danışma imkanı, nitelikli dokümanlar ve internetin olduğu her yerden erişilebilme imkanıyla STS’de kazanmak artık çok kolay! Siz de ücretsiz üyelik oluşturarak derslerimizi deneyebilir, e-ogrenim.com ile STS’yi kazananlar arasında yerinizi alabilirsiniz.

Bu yazımızda STS Sınavı Nedir ve Kimler STS Sınavına Girebilir? sorusunu cevaplamaya çalıştık.

Bloğumuzdaki yazılarımız hakkında görüş ve önerilerinizi bildirmek için sayfa sonundaki “Yorum Yap” bölümünden soru ve katkılarınızı ekleyebilirsiniz. Konuyla ilgili olarak uzman danışmanlarımız sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 + onüç =