TYT AYT Nedir Kimler Girebilir?

2018 yılına kadar YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) olarak adlandırılan sınav yenilenmiş ve sınav sisteminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Ortaöğretimde okuyan öğrencilerin üniversitelerde eğitim alabilmesi için girmesi gereken YGS-LYS sınavı 2018 yılından sonra YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olarak uygulanacaktır. YKS sınavı iki sınav halinde (TYT-AYT) ve iki farklı oturumda gerçekleşecektir. TYT-AYT sınavları ise YGS-LYS ‘den farklı olarak 1 gün arayla uygulanacaktır. Bu yazımızda yeni sınav sistemine alışma sürecinde öğrenciler tarafından en çok sorulan ‘TYT AYT Nedir Kimler Girebilir’ ve ‘TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir’ sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bununla birlikte TYT AYT sınavına hazırlıkta öğrencilerin faydalanabileceği ÖSYM Çıkmış Sorular (Tüm YGS Soruları ve Cevapları) ve TYT AYT konu anlatımı videolarını da blogumuzda bulabilirsiniz.

TYT AYT Nedir?

YKS sınavının TYT ve AYT olarak adlandırılan iki farklı oturumda gerçekleşecek olması MF, TM ve TS bölümlerinde eğitim alan öğrencilerin hangi sınava gireceğine dair bir karmaşa yaratmaktadır. Bu noktada birçok öğrenci MF, TM, TS veya yabancı dil bölümlerinde hangi sınavlara gireceğine karar vermeye çalışmakta ve ‘TYT AYT sınavı nedir kimler girebilir’, ‘TYT AYT ‘ye kimler başvurabilir’ sorularını sormaktadır. Bu nedenle yazımıza öncelikle TYT ve AYT sınavlarının mantığını, sınavın YGS ‘den farkını açıklayarak başlayacağız. Yeni sınav sistemi tam olarak anlaşıldıktan sonra TYT AYT ‘ye kimler başvurabilir sorusuna vereceğimiz cevap daha net anlaşılacak ve MF, TM ve TS bölümlerinde okuyan öğrenciler kendi bölümlerinde hangi sınav sorularını çözeceklerini öğreneceklerdir.

TYT AYT Nedir Kimler Girebilir?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre YGS sınavı 2018 yılı itibariyle YKS olarak uygulanacaktır. Uzun adı Yükseköğretim Kurumları sınavı olan YKS; TYT ve AYT olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu noktada ‘TYT AYT nedir kimler girebilir’ sorusunu yaratan karmaşanın esas sebebine değinmiş oluyoruz. Yeni sınav sisteminin açıklanmasıyla birçok aday sınavın YKS TYT ve AYT olmak üzere üç oturumdan oluştuğu fikrine kapılmıştır. TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavın ilk oturumunun; AYT (Alan Yetelilik Testi) ise ikinci oturumun adlarıdır. Peki TYT AYT nedir kimler girebilir? Yani her iki sınava da MF, TM ve TS bölümlerinin tamamı katılmak zorunda mı?

TYT Sınavı Nedir?

ÖSYM tarafından açıklanan yeni sisteme göre TYT sınavı; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Sınavın ilk basamağı olan bu teste tüm adaylar katılmak zorundadır. TYT ve YGS arasındaki temel fark ise; TYT ‘nin özellikle Türkçe ve Matematik bölümlerinde adayın yeterliliğini ölçmek için bilgiyi değil yeterliliği temel almasıdır. Yani burada esas test edilmek istenen; adayın mevcut bilgilerini nasıl kullandığı ve bu bilgilerle problem çözmeye ne derece yatkın olduğudur. Aynı zamanda YGS (YGS 1, YGS 2…) sınavı ile 6 farklı puan türü hesaplanırken bu sınavda sadece TYT puanı hesaplanmaktadır. Yeni sistem ile TYT ‘den en az 150 puan alan adaylar sadece TYT puanları ile tercih yaparak Meslek Yüksekokullarına girebilmektedir.

AYT Sınavı Nedir?

tyt ayt nedir kimler girebilir, tyt ayt 'ye kimler başvurabilir YKS ‘nin ilk aşaması olan TYT ‘den sonra, AYT sınavı ve TYT sınavının doğru-yanlış sayıları birlikte hesaplanarak Eşit Ağırlık, Sözel ve Sayısal puanlar elde edilmektedir. TYT sınavında sorulan ve temel bilgi becerileri ölçen sorular, AYT sınavında yoğun olarak alan bilgisini gerektiren sorulara dönüşmektedir. Sınav Edebiyat-Sosyal Bilimler 1, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler 2 bölümlerinden oluşmaktadır. AYT sınavında Sosyal Bilimler Testi, Sosyal Bilimler Testi-1 ve Sosyal Bilimler Testi-2 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. TM, MF ve TS bölümlerinde okuyan öğrenciler kendi alanlarına uygun bölümleri çözerek sınavı tamamlamaktadır. Eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanların hesaplanması ise adayların tercih ettiği bölümlerdeki soru katsayılarına ve doğru-yanlış sayılarına göre yapılmaktadır. AYT sınavında almak istediğiniz puan türüne göre hazırlanan ders programları ile sınava hazırlanmak istiyorsanız e-ogrenim.com Online TYT AYT Eğitimlerinde MF, TM, TS ve yabancı dil bölümlerine özel hazırlanan canlı ders paketleri, seçeceğiniz bölüme uygun oluşturulan yazılı ve PDF kaynaklar ile tüm dershane imkanlarına dilediğiniz her yerde ulaşabilirsiniz!

TYT AYT ‘ye Kimler Başvurabilir?

YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. AYT sınavına eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanlarının hesaplanmasını isteyen adaylar girmektedirler. Bunun dışında yabancı dil bölümünden sınava girecek adaylar ise farklı bir oturumda gerçekleşen YKS Yabancı Dil Sınavı ‘na başvurmak zorundadır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar isteğe bağlıdır. 2018-YKS ’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabilmektedir:

    • 2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
    • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
    • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
    • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar
YKS ‘ye Nasıl Hazırlanabilirim?

Yazımızın bu kısmına kadar TYT AYT nedir kimler girebilir? ve TYT AYT ‘ye kimler başvurabilir?sorularınızı yanıtladık. Peki yenilenen sınav sistemine uygun en iyi çalışma şekli nedir? YKS ‘ye nasıl hazırlanılır?
YKS sınavı sonuçları, YGS ve LYS ‘den farklı olarak 3 puan türünde (eşit ağırlık, sözel, sayısal) hesaplanmaktadır. Bu nedenle adayın istediği üniversitede tercih edeceği bölümün puan türünü belirleyerek ona uygun bir çalışma programı hazırlaması oldukça önemlidir. Sözel bölümden sınava girecek adayın sadece TYT sınavına yönelik matematik çalışması yeterli olacağı gibi AYT sınavına da katılarak sayısal ağırlıklı puan almak isteyen adayın matematik ve fen bilimlerinde çalışmalarını yoğunlaştırması gerekecektir. e-ogrenim.com online TYT AYT YDT eğitimlerinde kendi bölümünüze uygun TYT ve AYT online ders paketlerini seçebilirsiniz. TM, MF, TS ve yabancı dil bölümlerine özel hazırlanan paketler içerisinde yer alan yüzlerce saatlik canlı ders, sınırsız video tekrar hakkı, ücretsiz yazılı kaynaklar ve PDF dokümanlar ile tek girişte YKS kazanabilirsiniz. Ücretsiz üyelik oluşturarak online YKS-TYT-AYT Kursu içeriklerini tamamen ücretsiz olarak incelemek, etkileşimli canlı derslerimize konuk olmak ve uzman eğitmenlere dilediğinizi sormak için Online YKS Kursu Ücretsiz Dene sayfasından YKS ‘yi seçmeniz yeterli!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

üç × 2 =