TUS Nedir ? TUS Sınavına Kimler Girebilir ?

TUS, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş sınavı veya yaygın söylenişi ile Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen sınavın açılımıdır. Türkiye ‘de yapılan en zor sınavlardan biri olan TUS ‘a girebilmek için adayların belirli koşulları sağlamaları gerekir. TUS Sınavında adayların tıp alanındaki temel kavram, kavrama ve bunları belirli durumlara uygulama becerilerini ölçen soruları cevaplamaları gerekmektedir. Tıp alanında uzmanlık almak isteyen adaylar TUS sınavına girerek Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde ve üniversitelerin tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi alabilmektedirler. Dil yeterliliği, puan sınırlamaları, çalışma durumu gibi başvuru koşulları, TUS sınavına kimler girebilir sorusunun cevabını şekillendirmektedir. Peki TUS nedir?
tus nedir

TUS Nedir?

TUS sınavı, tıp fakültesi mezunu olup alanında uzmanlık eğitimi almak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. Adaylar, TUS sınavında başarılı olup uzmanlık eğitimini tamamladıkları taktirde sağlık kurumlarında uzman doktor olarak görev alabilmektedirler. TUS Sınavı, her yıl sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde Ankara ‘da gerçekleşmektedir. Sınavda Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Her bölüm 120 sorudan oluşmakta ve sınav 150 dakika sürmektedir. Anatomi, Fizyoloji, Biyokimya, Patoloji, Farmakoloji, İç Hastalıkları gibi 11 farklı konudan oluşan sınav hem temel tıp bilgilerini hem de tıbbi kavram ve hastalıkların değerlendirilmesine yönelik bilgileri test etmektedir. Bu bölümlerden 45 ve üzeri puan alan adaylar internet üzerinden tercihlerini yapabilmektedirler. TUS ile ilgili akla gelen ilk soru TUS nedir olmakla birlikte sınavdan haberi olan birçok doktor, TUS sınavına girmek için gereken koşullar hakkında bilgi almak istemektedir.

TUS Soruları ve Taban Puanlarına Nereden Ulaşabilirim?

TUS Soruları ve TUS Taban Puanları hakkındaki yazılarımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz:
TUS Taban Puanları Nelerdir?
TUS Soruları ve Tıpta Uzmanlık Sınavı Soru Dağılımları

TUS Sınavına Kimler Girebilir?

TUS sınavı ile ilgili sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de TUS sınavına kimler girebilir sorusudur. TUS sınavına girmek isteyen adaylarda aranan temel koşullardan bir tanesi dil yeterliliğidir. Adaylar YDS (Yabancı Dil Sınavı) veya denk sınavlardan en az 50 puan aldıkları taktirde uzmanlık programına kabul edilirler. Dil puanı düşük olan adaylar TUS Sınavında başarılı olsa bile uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmazlar. Bununla birlikte uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda, bir uzmanlık programına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda mesleki bilgi puanı %2 düşmektedir. Engelli veya sağlık sorunu olan adayların da başvuruları kabul edilmektedir. Fakat adayların sağlık durumu/engel bilgi formunu sınav başvuru formu ile birlikte eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan her aday TUS sınavına girebilir mi? TUS Sınavına kimler girebilir?

TUS Sınavı Koşulları Nelerdir?

Aşağıdaki koşulları sağlayan hekimler, Tıpta Uzmanlık Sınavı ‘na girme hakkına sahiptir:

  • Tabip, eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak.
    Türk Soylu Yabancılar için Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya işyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak.
  • Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak.
  • Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak.
TUS Sınavı ‘na Nasıl Hazırlanabilirim?

TUS sınavı hakkında detaylı bilgi almak için e-ogrenim.com Blog Sayfamızı takip edebilir ve TUS sınavına hazırlıkta eksiklerinizi tamamlamak için online dershanemizi ziyaret edebilirsiniz. e-ogrenim.com, hayallerinize ve ideallerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için canlı yayınları, e-sınavlar, çıkmış soru çözümleri ve zengin kaynakları ile yanınızda. e-ogrenim.com online TUS kursları, canlı yayın dersleri ile profesyonel eğitimi ve sınıf ortamını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Derslerimize konuk olmak, eğitmenlerimiz ile etkileşim halinde online dersleri takip edebilmek ve eksiklerinizi tamamlayabilmek için e-ogrenim.com ‘u ücretsiz deneyin! Aynı zamanda ücretsiz deneme süresi boyunca kapsamlı PDF kaynaklarımızı inceleyebilir ve konu anlatım videoları ile bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 3 =