YÖS’E KİMLER GİREBİLİR KİMLER BAŞVURABİLİR?

YÖS ‘e (Yabancı Öğrenci Sınavı) girecek öğrenciler, 2011 yılına kadar ÖSYM ‘ye başvurarak merkezi uygulanan bir sınava giriyorlardı. 2011 yılından sonra ise merkezi sınav uygulaması ortadan kalkmıştır. Yeni sistem ile sınav her üniversitenin kendi bünyesinde düzenlenmeye başlamıştır. Yapılan değişikliklerle birlikte yenilenen sistem, YÖS ‘e girecek öğrencilerin aklında YÖS e kimler girebilir kimler başvurabilir ve yeni sınav düzeni nasıl olacak gibi sorulara yol açmaktadır. Bu nedenle yeni sınav sistemi hakkında bilgi paylaşarak YÖS nedir Kimler girebilir sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bu yazımızda önceliğimiz ‘YÖS e Kimler Girebilir Kimler Başvurabilir’ olacak fakat üniversitelerin YÖS süreci ile ilgili merak ettiklerinizi Üniversitelerin YÖS Sınav Bilgileri ve Çıkmış Soruları yazımızda da bulabilirsiniz

YÖS Nedir Kimler Girebilir?

Öncelikle sınavdan kısaca bahsedecek olursak; YÖS sınavı yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye ‘deki eğitim kurumlarında öğrenim görmesini sağlayan bir öğrenci seçme sınavıdır. İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi gibi Türkiye ‘nin önde gelen üniversiteleri sınavla yabancı uyruklu öğrenci kabul etmektedir. YÖS, yabancı uyruklu öğrenciler için YKS-TYT-AYT denkliğindedir. Sınav, genelde IQ, Matematik ve Geometri sorularından oluşmaktadır. Fakat 2011 yılından sonra her üniversite sınavın içeriğini kendisi belirlemektedir. Bu nedenle bazı üniversitelerde IQ bölümü bulunmamakta veya IQ soruları ‘Temel Beceriler Testi’ başlığı altında toplanmaktadır. Sınavda gerçekleşen bu köklü değişiklikler, birçok öğrencinin aklında YÖS başvuru koşulları hakkında da soru işaretleri oluşturmuştur. YÖS e kimler girebilir kimler başvurabilir ve yeni sistemdeki uygulamalarıyla YÖS nedir kimler girebilir bu sorulardan bazıları. Yazımızın devamında YÖS e Kimler Girebilir Kimler başvurabilir sorusuna değinecek ve YÖS sınavını daha yakından tanımaya çalışacağız.

YÖS’E KİMLER GİREBİLİR KİMLER BAŞVURABİLİR

Mezuniyet Durumuna Göre:

Türkiye ‘de okumak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler YÖS ‘e girebilirler. YÖS sınavı yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye ‘deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmesi için yapılan bir sınavdır. Bu nedenle sınava başvuru yapabilmek için ilk koşul, adayların lise son sınıfta olmaları veya ortaöğretim kurumlarından mezun olmalarıdır. Bu nedenle YÖS sınavına girecek adayların lise son sınıfa yaklaştıkça sınava yönelik çalışmalarını yoğunlaştırmaları, mezun durumdayken sınava girecek adayların ise YÖS sınav sorularını dikkatlice incelemeleri ve bilgilerimi tazelemeleri gerekmektedir. Her üniversite YÖS sınav sürecinde farklı bir profile sahip olduğu için özellikle sınavdaki soru tiplerinin değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Hedef odaklı çalışan adaylar, girmek istediği üniversitenin YÖS soru çözümlerine öncelik vermeli ve üniversitelerin çıkmış YÖS sorularının yer aldığı en güncel kaynaklarla sınava çalışmalıdır. Üniversitelerin YÖS sorularını en iyi tanıyan uzman hocalarla sınava hazırlanmak istiyorsanız online YÖS eğitimlerimiz size yardımcı olacaktır. >> YÖS Online Kursu Ücretsiz Dene!

Çift Uyruklu Vatandaş Olma Durumunda:

YÖS e kimler girebilir sorusu genelde yabancı uyruklu öğrenciler olarak cevaplanmaktadır. Fakat yabancı uyruklu iken sonradan T.C vatandaşlığı kazanan kişiler veya bu durumdaki çift uyruklu bireyler de YÖS sınavına başvuru yapabilmektedir.

Lise Öğrenimini Yurtdışında Tamamlayanlar:

Çift uyruklu vatandaşların veya sonradan T.C vatandaşlığına geçen kişilerin YÖS ‘e girebileceklerinden bahsetmiştik. Bununla birlikte yurtdışında ortaöğrenimini (lise) tamamlayan adaylar da sınava başvuru yapabilmektedir. Aday, eğer 2013 yılından sonra KKTC haricinde bir ülkede lise eğitimini tamamlamış ise YÖS ‘e girebilmektedir. Aynı zamanda KKTC uyruklu olup KKTC ‘de ikamet eden ve KKTC ‘de lise öğrenimini tamamlayan ek olarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar da YÖS ‘e girebilecek adaylar arasındadır.

YÖS Sınavına Kimler Giremez?

Yazımızın bu noktasına kadar YÖS Nedir Kimler Girebilir ve YÖS ‘e Kimler Girebilir Kimler Başvurabilir öğrenmiş oldunuz. Peki YÖS başvuru koşullarındaki bazı özel durumlar nedir ve YÖS sınavına giremeyecek adaylar var mıdır? Öncelikle YÖS yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlenen bir sınavdır. Bu nedenle T.C uyruklu olup lise öğreniminin tamamını Türkiye ‘de veya KKTC ‘de tamamlayan adayların sınav başvurusu kabul edilmez. KKTC uyruklu olan öğrenciler YÖS sınavına girebilirler evet fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi aday, KKTC liselerini bitirip aynı zamanda yurtdışı eğitim başvurularında geçerli olan GCE AL(The General Certificate Of Education Advanced Level) sonucuna sahip ise YÖS ‘e girebilir.

YÖS ‘e Nasıl Hazırlanabilirim?

YÖS sınavına girecek adaylarda aranan kriterleri sıraladık. Peki sınava nasıl hazırlanacaksınız ve en etkili rehberlik hizmetlerini nereden alacaksınız? e-ogrenim.com ‘da sadece en güncel YÖS kaynaklarını değil YÖS tercihleriniz için ihtiyacınız olan desteği de bulabilirsiniz. YÖS online kursu canlı derslerinde YÖS konusunda uzman hocaların özgün teknikleri ile çözülen çıkmış soruları bulabilir ve YÖS IQ tüyolarını alabilirsiniz. Özel ders niteliğindeki etkileşimli canlı derslerimize ek olarak YÖS tercih sürecinizde, hocalarımıza danışabilir ve YÖS rehberlik hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Tek girişte kazandıran, Türkiye ‘nin YÖS konusunda en iddialı online Kursu e-ogrenim.com ile Tıp, Hukuk, Diş Hekimliği ve daha birçok farklı fakülteye yerleşen adaylarımızdan biri olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

on + 19 =